Tai Chi

It takes a hundred times to remember the moves,

A thousend times to make them beautiful,

And ten thousend times to grasp their essence.

DSC00689
DSC00715
DSC00911
DSC00072
DSC00665
DSC00114
DSC00126
DSC00032
DSC00031
DSC09939
DSC09954

Tai Chi

Tai Chi is een interne martiale kunst die zijn origine vindt in het Kung Fu van het oude China. Het was oorspronkelijk een verdedigingssport maar is geëvolueerd naar een gezondheidsoefening. Tai Chi heeft linken met het Taoïsme, I Tsjing,...en is een deel van de Chinese cultuur. Voor mij is Tai Chi een levenswijze.

De kenmerken van Tai Chi zijn de trage, ronde en vloeiende bewegingen. Het trage bewegen brengt niet enkel ontspanning in je lichaam maar brengt ook je geest tot rust. Je hebt je focus nodig om je trage beweging uit te voeren waardoor je je aandacht verlegt. Daardoor heeft het hetzelfde effect als meditatie. Tai Chi wordt dan ook wel eens bewegende meditatie genoemd. Tegenwoordig heeft iedereen het over mindfulness, voor mij IS Tai Chi mindfulness en is al het andere daarvan aflgeleidt. Je kan alles mindful doen, je kan alles Tai Chi gewijs doen, met veel aandacht en bewustzijn naar datgene waar je op dat moment mee bezig bent.

Behalve dat Tai Chi een 'ontspannings - en meditatieoefening' is heeft het nog tal van andere gezondheidsvoordelen : 


- Je wordt stressbestendiger,

- Er komt meer vreugde in je leven,

- Toenemend zelfvertrouwen,

- Meer energie om de dingen te doen die je graag wenst te doen,

- Minder gespannen, meer rust in je leven,

- Tal van fysieke voordelen zoals o.a. : spieren en pezen worden soepeler, meer ontspanning in schouder en nek, meer ontspanning in de rug, beter evenwicht, versterkend voor je immuunsysteem,...

Lesmogelijkheden

Chi Kung


Chi Kung(ook Qi Gong)  is een essentieel onderdeel van Tai Chi. Maar doordat het aparte oefeningen zijn, in tegenstelling tot Tai Chi, is het makkelijker en voor iedereen toegankelijker dan Tai Chi.


Chi of qi wordt vrij vertaald als energie, levensenergie of levenskracht.

Kung of gong betekent 'werken', arbeid, oefening, vaardigheid,meesterschap.


Chi Kung is werken met levensenergie het cultiveren(ontwikkelen) en in evenwicht houden van je eigen energie.


De oefeningen die ik geef zijn zachte oefeningen en zijn effectief bij het versterken en ontspannen van het hele lichaam. Ze zijn geschikt voor iedereen en veilig door iedereen uit te voeren. Je hebt geen voorkennis nodig noch een hoog niveau van fitheid. Iedereen kan dit en meer nog: het is voor iedereen goed!


Als je deze oefeningen een tijdje doet zal je de meer subtiele aspecten ontdekken zoals het stromen van je energie en het rustiger worden van je geest.


Groepslessen:


Tai Chi Ninove

Tai Chi Denderhoutem


Privélessen


Voor iedereen die een persoonlijk traject wil bewandelen. 

Voor iedereen die de vorm wenst te verdiepen.


Mijn inspiratiebronnen


Golden Flower Tai Chi School

      Meester San Gee Tam en Meester Annukka


Meester San Gee Tam (overleden op 25 december 2020) is de oprichter van de Golden Flower Tai Chi School. Hij heeft jaren intensief klassieke Chinese Tai Chi vormen bestudeerd en ontwikkelde vanuit die kennis de Golden Flower Tai Chi vorm. Deze vorm is toegankelijker voor ons omdat je snel resultaten boekt bij het beoefenen hiervan. De Golden Flower vorm is geschikt voor ontspanning en het voelen stromen van je energie, tevens bevat hij ook vele Tai Chi principes, martiale toepassingen waardoor je toch een diepe Tai Chi ervaring kan integreren.

Een grote kracht van de Golden Flower School is dat er ook veel aandacht wordt besteedt aan zelf-cultivatie of zelf-ontplooiing.


Rising Spirit

Kris Van Put is samen met zijn vrouw Carina eigenaar van Rising Spirit. Sinds 2012 is Kris mijn mentor en begeleider geweest in mijn traject naar instructeurschap. Ondertussen ben ik instructeur maar hij blijft me inspireren met zijn inzichten in Tai Chi. Daarom dat ik met grote regelmaat lessen blijf volgen, zowel in groep als privé. Dit is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling maar ook voor de Tai Chi lessen die ik zelf geef.