Tai Chi

It takes a hundred times to remember the moves,

A thousend times to make them beautiful,

And ten thousend times to grasp their essence.

DSC00689
DSC00715
DSC00911
DSC00072
DSC00665
DSC00114
DSC00126
DSC00032
DSC00031
DSC09939
DSC09954

Tai Chi

Tai Chi is een interne martiale kunst die zijn origine vindt in het Kung Fu van het oude China. Het was oorspronkelijk een verdedigingssport maar is geëvolueerd naar een gezondheidsoefening. Tai Chi heeft linken met het Taoïsme, I Tsjing,...en is een deel van de Chinese cultuur. Voor mij is Tai Chi een levenswijze.

De kenmerken van Tai Chi zijn de trage, ronde en vloeiende bewegingen. Het trage bewegen brengt niet enkel ontspanning in je lichaam maar brengt ook je geest tot rust. Je hebt je focus nodig om je trage beweging uit te voeren waardoor je je aandacht verlegt. Daardoor heeft het hetzelfde effect als meditatie. Tai Chi wordt dan ook wel eens bewegende meditatie genoemd. Tegenwoordig heeft iedereen het over mindfulness, voor mij IS Tai Chi mindfulness en is al het andere daarvan aflgeleidt. Je kan alles mindful doen, je kan alles Tai Chi gewijs doen, met veel aandacht en bewustzijn naar datgene waar je op dat moment mee bezig bent.

Behalve dat Tai Chi een 'ontspannings - en meditatieoefening' is heeft het nog tal van andere gezondheidsvoordelen : 


- Je wordt stressbestendiger,

- Er komt meer vreugde in je leven,

- Toenemend zelfvertrouwen,

- Meer energie om de dingen te doen die je graag wenst te doen,

- Minder gespannen, meer rust in je leven,

- Tal van fysieke voordelen zoals o.a. : spieren en pezen worden soepeler, meer ontspanning in schouder en nek, meer ontspanning in de rug, beter evenwicht, versterkend voor je immuunsysteem,...

Chi Kung


Chi Kung(ook Qi Gong)  is een essentieel onderdeel van Tai Chi. Maar doordat het aparte oefeningen zijn, in tegenstelling tot Tai Chi, is het makkelijker en voor iedereen toegankelijker dan Tai Chi.


Chi of qi wordt vrij vertaald als energie, levensenergie of levenskracht.

Kung of gong betekent 'werken', arbeid, oefening, vaardigheid,meesterschap.


Chi Kung is werken met levensenergie het cultiveren(ontwikkelen) en in evenwicht houden van je eigen energie.


De oefeningen die ik geef zijn zachte oefeningen en zijn effectief bij het versterken en ontspannen van het hele lichaam. Ze zijn geschikt voor iedereen en veilig door iedereen uit te voeren. Je hebt geen voorkennis nodig noch een hoog niveau van fitheid. Iedereen kan dit en meer nog: het is voor iedereen goed!


Als je deze oefeningen een tijdje doet zal je de meer subtiele aspecten ontdekken zoals het stromen van je energie en het rustiger worden van je geest.


Mijn persoonlijk Tai Chi Traject startte al toen ik 11 jaar was. Ik zag op televisie Tai Chi  en was er zo verwonderd door was dat ik tegen mijn moeder zei dat ik dat later ook wilde doen.


En zo geschiedde! Ik startte op mijn 25e reeds met Tai Chi. Bij mijn eerste instructeur Yves Verbeeck. Reeds bij de eerste lessen wist ik dat ik dit heel graag wilde doorgeven omdat ik voelde dat hier een schat aan informatie zat die de mensen zouden kunnen gebruiken om hun energie weer beter te laten stromen. Zo was het het bij mij ook gestart en is het na al die jaren nog steeds.


Om les te kunnen geven ben ik een jaar les gaan volgen bij Maria Van Orshoven, een legende in de Golden Flower Tai Chi School. Zij was destijds ook degene die de Belgische Golden Flower Tai Chi School heeft opgericht.


Daarna heb ik nog een tijdje les gevolgd bij Conny Reusens maar toen ik dan in 2011 eindelijk mijn eerste stappen zette in lesgeven begreep ik dat ik nog heel wat te leren had.


In 2012 ben ik mijn traject gestart in Rising Spirit bij Kris van Put. Daar is mijn Tai Chi echt gestart zeg ik steeds. Na twee jaar van intensief trainen, privé lessen, internationale trainingen en een schriftelijke en praktische test ben ik in 2014 Golden Flower Tai Chi Instructeur geworden. 


Maar het is hier uiteraard niet gestopt. Mijn nooit stoppende honger naar meer kennis en ervaringen zorgen ervoor dat ik lessen en opleidingen blijf volgen zowel bij mijn huidige leraar als internationaal. Het begon met de Golden Flower Vorm en ondertussen ben ik ook bezig met Chi Kung Vorm, Lange Vorm, Snelle Vorm, Small Circle, Pushing Hands, Applicaties, Chi Source, Tai Chi Fundamenten.

Ik ben ook actief als penningmeester in het bestuur van de Belgische Golden Flower Tai Chi School.

In Ninove mijn eigen Tai Chi Vereniging 'Tai Chi Ninove' gestart. Dit is in samnenwerking met mijn echtgenoot Thierry Heirbaut als voorzitter, Petra Heylen als secretaris en Ronny Verheyden als penningmeester.


Door de jaren en al de vormen heen ben ik van mening dat Tai Chi goed is voor iedereen. Ik zie zeer veel mensen binnen komen met een gespannen lichaam. Als ze zichzelf de kans geven de lessen te volgen dan zie je de evolutie en vaak voelen ze die zelf ook. Er zijn mensen die gestopt zijn met naar de kinesist(vaak al jaren aan een stuk) te gaan voor pijnlijke nek en schouders omdat ze met Tai Chi hebben geleerd hoe ze die regio kunnen openen en hun energie laten stromen.


Tai Chi is een filosofie, een levenswijze. Je lichaam toont je waar je vast zit. Het is het bewust worden van je blokkades en door te blijven oefenen en leren worden blokkades vrijgemaakt en kan energie weer gaan stromen.

Echter gebeurt dit niet vanzelf. Vaak zijn er jaren aan vooraf gegaan dat iemand met klachten en spanningen rond loopt. Dan kan men niet verwachten dat dit met een een paar lesjes is opgelost. Dit gaat over inzichten en bewustzijn van je lichaam en langzaam maar zeker en ook met vallen en opstaan evolueren naar een vrijer, opener lichaam waar energie kan stromen.


Nogmaals: Tai Chi is een levenswijze: You Become What You Practice!!


Lesmogelijkheden

Groepslessen:


Tai Chi Ninove

Tai Chi DenderhoutemPrivélessen:


Voor iedereen die een persoonlijk traject wil bewandelen!

Voor iedereen die de vorm wenst te verdiepen!

Voor iedereen die wil investeren in zichzelf!