Breng meer groen in je leven!

In de Vijf elementenleer van de Chinese geneeskunde hoort de kleur groen bij het hout element.


De typische energie van het hout element is de explosieve groei, het krachtige opkomen of ook het 'jonge' yang genoemd. De kwaliteit van deze energie is voelbaar in de frisheid, het nieuwe: de eerste lentezon, een koele ochtend, alles begint te kiemen, nieuwe ideeën ontstaan,.... Alles wat in de winterse stilte in de wachtrij stond, staat nu te popelen om naar buiten te mogen.


Het bijbehorende organen duo bij hout is de Lever en Galblaas. In de Chinese geneeskunde is de lever de heerser van het bloed, controleert het de spieren en pezen en opent zich in de ogen,... Verstoringen van de lever energie zullen zich dan ook uiten in deze regio's. Bij verstoringen van de galblaas energie denken we vooral aan klachten zoals migraine, heup- en bekkenklachten, spit en chronische spanningen in de rugspieren.

Ook de emotie woede hoort bij het hout element. Word je snel boos, ben je vaak boos dan is het misschien een goed idee om je lever energie in balans te brengen.


Niet voor niets dus dat we in de lente onze lever maar al te graag willen ontgiften. Zo kan de lever alle toxines loslaten en kan de lever energie weer vrij stromen.

Omdit proces te stimuleren kan je  meer groene groenten eten. Groene groenten bevatten veel chlorofyl. Chlorofyl is een stof dat ervoor zorgt dat planten voeding binnen krijgen en een mooie groene kleur krijgen. Via chlorofyl kunnen planten zonlicht absorberen en krijgen ze energie en voeding binnen. Maar ook voor de mens is chlorofyl een superfood. Chlorofyl bevat namelijk heel wat vitamines: A, C, E en K maar het is ook rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, potassium en ijzer.


Verder is groen de meest voorkomende en meest neutrale kleur. Het is de combinatie van blauw en geel. Het bevindt zich in het midden van de regenboog. De kleur groen is verbonden met de hartchakra. Het heeft het vermogen om heelheid te ervaren. Liefde. Groen stabiliseert, is evenwicht en harmonie.

Ontbreek je groen in je leven dan kan dat leiden tot hartepijn, afgunst,(groen zien van jaloezie)zelfs hartinfarcten.


In de kleurenpunctuur verbindt het hart de buikhersenen(voelen) met de hoofdhersenen(denken).

Verder wordtde kleur groen gebruikt bij de behandeling van hoest, ontstekingen van de gewrichten, bronchitis. De groene kleur instralen helpt bij zwellingen om af te voeren. Groen heeft een balancerend effect, het werkt ontspannend en kalmerend.


Wil je in jezelf de kleur groen aanvullen, meer leven vanuit je hart? Trek dan zeker de natuur in, zoals ik eerder al schreef dat de lever opent in de ogen, nu weet je dus waarom dit zo'n helend effect heeft. Tai Chi doen in de natuur heeft een dubbel effect!


 Een andere manier om de kleur groen aan te vullen is werken met de kleur-licht olie Green harmony. De olie is opgeladen met licht en met de frequentie van de kleur groen. Op deze manier breng je de kwaliteit van de kleur groen snel in je lichaam. Deze olie zorgt ervoor dat je meer in het hier en nu komt, stimuleert je gevoel van tevredenheid en brengt meer harmonie. Je brengt de olie aan op de huid op de regio van de hartzone zoals te zien is op onderstaande foto.


Ik hoop dat ik jouw hart nu heb kunnen beroeren met de uitleg over de kleur groen.


Heb je nog vragen neem dan zeker contact op via onderstaande gegevens!


Hartelijke groet,

Wendy